SEMINAR OF TUSCAN GASTRONOMY
2 Weeks - 64 hours
THE ART OF COOKING IN TUSCANY
Simplicity, moderation and naturalness are the main characteristics of Tuscan cooking, a cuisine whose dogmas are a sense of measure and an absolute respect for the ingredients and their natural flavors. It is a rustic but also refined cuisine, sensitive to the great cultural traditions of the region.
Actually it is quite improper to define it TUSCAN CUISINE; it would be much more correct to call it the sum of each single town’s cuisine.
Gastronomic Tuscany is immense, incredibly varied and variable. Sometimes just crossing a hill or a river is enough to find different cooking traditions. It is exactly this variety that makes up the richness of this land, an inexhaustible source of palatable titillations.
For this reason, each seminar covers a specific field, from “Poor folks’ cooking”, to “Renaissance feasts”, from “Crostini” to “Dishes of the ancient Etruscan civilization.”
SYLLABUS
The Italian Language lessons will allow students to learn the terminology needed to fully understand recipes. Every day, during the Practical Gastronomy lessons, a full meal will be prepared, with a final tasting.
The The History of Table Setting will introduce the customs and traditions of Tuscany. Students will also be able to try out Renaissance recipes for dishes which were present on the tables of the aristocrats in the days of the great Medici family.
GUIDED VISITS
During the seminar students will visit vineyards, where Chianti DOC is produced, and artisan workshops where crystal-ware for the table is still hand-made. They will also be able to admire wonderful linen fabrics, made with hand-operated looms, and lace-edged table-cloths
SEMINARIO DI GASTRONOMIA TOSCANA
Okkaido College - Dinner end of course |
SEMINARIO DI GASTRONOMIA TOSCANA
2 settimane - 64
ore
L’ARTE DI CUCINARE
IN TOSCANA
Semplicità,
sobrietà e genuinità sono le caratteristiche della cucina toscana. Una cucina
dove regnano senso della misura e rispetto assoluto degli ingredienti e dei
sapori naturali. E’ una cucina schietta, rustica, ma anche raffinata. Di
campagna, contadina, ma anche nobile ed attenta alle grandi tradizioni
culturali della regione. In realtà è improprio parlare di Cucina Toscana; è più
corretto parlare di cucina dei “Paesi” della Toscana. Spesso, infatti, la
provincia e talvolta anche il comune, sono troppo eterogenei. La Toscana
gastronomica è immensa, incredibilmente varia e mutevole. Basta un monte, una
collina, un fiume, per far diverse le tradizioni. E proprio in questa grande
varietà sta la ricchezza della nostra terra, fonte inesauribile di appetitose
sollecitazioni. Per questo, ogni seminario può essere realizzato con finalità
specifiche che portano alla “ Cucina povera”, ai “pranzi rinascimentali” ai
“crostini”, anche ai “piatti dell’antica civiltà etrusca”
PROGRAMMA
Le lezioni di
Lingua Italiana permettono di apprendere i termini necessari per imparare a
conoscere le ricette. Ogni giorno viene realizzato un pranzo completo, con
degustazione finale di quanto cucinato durante la Pratica di Gastronomia. La
Storia dell’Arredamento della Tavola fa conoscere gli usi ed i costumi della
Toscana. Volendo, si possono imparare ricette rinascimentali, piatti che furono
presenti sulle mense delle antiche famiglie aristocratiche del periodo mediceo.
VISITE GUIDATE
Durante il
soggiorno, gli studenti visitano aziende agricole dove si produce il Chianti
DOC ed aziende artigianali per l’apparecchiatura della tavola, dove si
realizzano stupendi pezzi di cristallo, tele di lino fatte con telai a mano e
tovagliati ornati con merletto.