giovedì 2 aprile 2015

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SEMINAR OF TUSCAN GASTRONOMY



2 Weeks - 64 hours


THE ART OF COOKING IN TUSCANY

Simplicity, moderation and naturalness are the main characteristics of Tuscan cooking, a cuisine whose dogmas are a sense of measure and an absolute respect for the ingredients and their natural flavors. It is a rustic but also refined cuisine, sensitive to the great cultural traditions of the region.
Actually it is quite improper to define it TUSCAN CUISINE; it would be much more correct to call it the sum of each single town’s cuisine.
Gastronomic Tuscany is immense, incredibly varied and variable. Sometimes just crossing a hill or a river is enough to find different cooking traditions. It is exactly this variety that makes up the richness of this land, an inexhaustible source of palatable titillations.
For this reason, each seminar covers a specific field, from “Poor folks’ cooking”, to “Renaissance feasts”, from “Crostini” to “Dishes of the ancient Etruscan civilization.”


SYLLABUS

The Italian Language lessons will allow students to learn the terminology needed to fully understand recipes. Every day, during the Practical Gastronomy  lessons, a full meal will be prepared, with a final tasting.
The  The History of Table Setting will introduce the customs and traditions of Tuscany. Students will also be able to try out Renaissance recipes for dishes which were present on the tables of the aristocrats in the days of the great Medici family.




GUIDED VISITS

During the seminar students will visit vineyards, where Chianti DOC is produced, and artisan workshops where crystal-ware for the table is still hand-made. They will also be able to admire wonderful linen fabrics, made with hand-operated looms, and lace-edged table-cloths


Okkaido College - Dinner end of course



SEMINARIO DI GASTRONOMIA TOSCANA



2 settimane - 64 ore


L’ARTE DI CUCINARE IN TOSCANA

Semplicità, sobrietà e genuinità sono le caratteristiche della cucina toscana. Una cucina dove regnano senso della misura e rispetto assoluto degli ingredienti e dei sapori naturali. E’ una cucina schietta, rustica, ma anche raffinata. Di campagna, contadina, ma anche nobile ed attenta alle grandi tradizioni culturali della regione. In realtà è improprio parlare di Cucina Toscana; è più corretto parlare di cucina dei “Paesi” della Toscana. Spesso, infatti, la provincia e talvolta anche il comune, sono troppo eterogenei. La Toscana gastronomica è immensa, incredibilmente varia e mutevole. Basta un monte, una collina, un fiume, per far diverse le tradizioni. E proprio in questa grande varietà sta la ricchezza della nostra terra, fonte inesauribile di appetitose sollecitazioni. Per questo, ogni seminario può essere realizzato con finalità specifiche che portano alla “ Cucina povera”, ai “pranzi rinascimentali” ai “crostini”, anche ai “piatti dell’antica civiltà etrusca”


PROGRAMMA

Le lezioni di Lingua Italiana permettono di apprendere i termini necessari per imparare a conoscere le ricette. Ogni giorno viene realizzato un pranzo completo, con degustazione finale di quanto cucinato durante la Pratica di Gastronomia. La Storia dell’Arredamento della Tavola fa conoscere gli usi ed i costumi della Toscana. Volendo, si possono imparare ricette rinascimentali, piatti che furono presenti sulle mense delle antiche famiglie aristocratiche del periodo mediceo.



VISITE GUIDATE

Durante il soggiorno, gli studenti visitano aziende agricole dove si produce il Chianti DOC ed aziende artigianali per l’apparecchiatura della tavola, dove si realizzano stupendi pezzi di cristallo, tele di lino fatte con telai a mano e tovagliati ornati con merletto.